Behandelmethoden
Psychologiepraktijk De Weg
in Rotterdam

Behandelmethoden
Psychologiepraktijk De Weg
in Rotterdam

Elke behandeling op maat

Samen met jou, kan ik je helpen uit te zoeken wat je nodig hebt om te weer verder te gaan. Ik maak daarbij gebruik van verschillende behandelvormen, zoals o.a. Sensorimotor Psychotherapie (lichaamsgerichte therapie), Cognitieve gedragstherapie, EMDR.

Sensorimotor Psychotherapie

Het lichaam onthoudt
The body keeps the score
Bessel van der Kolk

Sensorimotor Psychotherapy ® (SP) is een lichaamsgerichte gesprekstherapie. SP is ontwikkeld in de jaren ’80 in de Verenigde Staten door Pat Ogden.
Sensorimotor Psychotherapie is een behandelvorm die zich richt op trauma- en hechtingsgerelateerde problemen.

Lichaam en geest zijn niet te scheiden. Binnen de SP benadering staat het lichaam centraal. Het lichaam vertelt z’n eigen verhaal, waarbij ook emoties en gedachten naar boven komen.
Het belangrijkste aanknopingspunt voor behandeling bij SP is dan ook het lichaam en de ervaren lichaamssensaties, patronen, houdingen.

Kenmerken voor SP is het met aandacht volgen van de lichaamssensaties, emoties en gedachten die zich in een gesprek aandienen (gerichte mindfulness).

Door jou lichamelijke sensaties en reacties te leren kennen, kan je beter leren omgaan je klachten. Door het lichaam te leren inzetten als hulpmiddel.

Bij genoeg stabiliteit is SP ook een methode voor traumaverwerking. Er wordt gewerkt met de lichaamssensaties opgeroepen door een traumatische herinnering. Bij onverwerkt trauma is er vaak sprake van een niet-afgemaakte fysieke ((verdedigings)reactie. Met het opnieuw activeren en afmaken van deze reactie kunnen de traumagerelateerde klachten tot rust komen.

De theorie van Sensorimotor Psychotherapie is gebaseerd op wetenschappelijke ontwikkelingen, inzichten en studies op het gebied van neuropsychologie, neurobiologie, gehechtheid- en ontwikkelingspsychologie en traumaverwerking.

Sensorimotor Psychotherapie integreert in de behandeling ook technieken en inzichten uit verschillende psychotherapeutische stromingen: het werk van Ron Kurtz, Janina Fischer, Steven Porgess (polyvagaal theorie), Bessel van der Kolk (Traumasporen), Peter Levine.
Je kunt meer lezen over Sensorimotor Psychotherapie op www.sensorimotorpsychotherapie.nl of www.sensorimotorpsychotherapy.org

Pat Ogden heeft ook verschillende boeken geschreven.

The key to dealing with pain is not minding that it hurts.
Ed Latimore (attributed)

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode voor als je last blijft houden van de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis. EMDR is eind jaren ’80 ontdekt door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro en door haar en vele anderen sindsdien verder ontwikkeld en uitgewerkt. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat EMDR werkt.

Wanneer EMDR?

Na een ingrijpende, pijnlijke of angstige gebeurtenis kan het voorkomen dat je deze ervaring niet kan verwerken. De gebeurtenis is voorbij maar je blijft er alsmaar (ongewenst) aan denken. Niet kunnen slapen, nachtmerries hebben, angstig of schrikachtig voelen, alsmaar waakzaam zijn. De neiging om gevoelens of zaken die je aan de gebeurtenis doen denken vermijden. Somber voelen. Snel prikkelbaar zijn of zelfs woede-uitbarstingen.

Deze klachten kunnen direct ontstaan na de ingrijpende gebeurtenis. Soms komt het voor dat klachten pas lange tijd na de ingrijpende gebeurtenis ontstaan.

Op www.watisemdr.nl kun je verder lezen over EMDR

Mensen raken niet van streek door de gebeurtenissen, maar door de manier waarop ze tegen die gebeurtenissen aankijken.
Epictetus

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) heeft een lange ontstaansgeschiedenis, waar verschillende personen, waaronder Aaron Beck en Albert Ellis een belangrijke rol in hebben gespeeld. Het is een samengaan van gedragstherapie en cognitieve therapie die ondertussen als één wordt gezien.

Binnen de CGT-benadering zijn onze gedachten of overtuigingen het belangrijkste aanknopingspunt voor behandeling. Je overtuigingen zijn van invloed op wat je voelt en wat je doet. Als je vastloopt in je leven, dan gaat dat vaak gepaard met allerlei (bestaande of nieuwe) belemmerende gedachten en gedrag. In de CGT-benadering onderzoek en bevraag je deze overtuigingen om te komen tot meer passende helpende gedachten en bijpassend ander gedrag.

Allerlei oefeningen en huiswerk helpen om nieuwe helpende gedachten en gedrag meer eigen te maken.

Binnen de CGT zijn er verschillende stromingen die in hun benadering net een ander accent leggen. Sommige hiervan hebben een aparte naam, zoals bijvoorbeeld dialectische gedragstherapie, schemagerichte therapie en rationeel emotieve (gedrags) therapie (REBT).